We're not alone. Allah knows what is the best for you and when it's best for you to have it

Friday, November 02, 2012

Tips Penjagaan Anak Kura-Kura

Assalamualaikum

Hye everyone ! Today I wanna share something pasal anak kura-kura..Rasanya ada entry sebelum-sebelum ni aku ada update pasal kura-kura kan..Tapi sayangnya anak kura-kura tu dah mati..Lepas tu macam sedih sikit kan..Yela time tu aku dekat UiTM lagi tak balik pun..Tup tup adik aku mesej kata anak kura-kura tu dah mati..Macam bengang pun ada kan..Tapi lepas tu aku beli lain anak kura-kura baru..Masa bulan 9 hari tu..Time tu tengah cuti study week..Yela biasanya cuti study week ni student banyak balik rumah kan..So masa balik rumah tu pergi la beli anak kura-kura yang baru..Jenuh mencari kedai kat area Manjung..Sebab kebanyakan kedai dah habis dijual..Lepas tu nasib baik jumpa satu kedai ni jual anak kura-kura..Beli anak kura-kura ni share share duit dengan adik aku..Beli dua ekor jugak..Dua ekor RM12..Tapi kan lupa pulak nak tanya orang tu dua-dua ekor ni jantan ke betina..Tapi biar jela..

Aku actually tak tau nak bagi nama apa..Lepas bila fikir-fikir balik dalam English kan disebut Tortoise kan lepas tu teringatla kawan aku ni cakap kenapa tak bagi nama Tortise je..Aku pun bagi je la nama tu..Senang cerita..hihi..Tak de la susah-susah nak fikir..ehee..Tortise ni aku beli dekat Manjung, Perak..Kalau anak kura-kura dulu tu beli kat Kangar, Perlis..Harap-harap kali ni dua-dua ekor ni tahan la..Sebab tu masa beli Tortise ni aku tanya kat Cina tu macam mana cara penjagaan dia yang betul..Tapi boleh pulak lupa nak tanya jantan ke betina -.-'..

Okay nak tau macam mana cara penjagaan anak kura-kura? Bagi yang ada bela anak kura-kura ni boleh la praktikkan cara di bawah ni ye..

  • Tukar air bila korang rasa air tu dah bau busuk jangan biar air tu kotor terlalu lama..Tak perlu tukar setiap hari..Tapi kalau rasa dah busuk sangat tu sila tukar ye..Dan jaga kebersihan akuarium..Itu penting..And then kalau air tu kotor kura-kura tu akan jadi tak aktif..
  • Korang letak la batu ke pasir ke atau apa-apa hiasan la..Sebab kura-kura ni suka berjemur..Dan kura-kura ni tak suka sangat berendam..Ada waktu kat air ada waktu kat darat..Kan kura-kura ni haiwan air dan darat..
  • Bila rajin tu korang luangkan la masa korang gosok lembut-lembut cengkerang kura-kura tu sebab tak nak bagi cengkerang kura-kura tu lembut..
  • Rajinkan diri bagi kura-kura tu berjemur di bawah cahaya matahari atau di bawah lampu..
  • Lepas tu korang jangan la kejam sangat biar kura-kura tu dalam akuarium tu je..Bawak la keluar sekali sekala..Diorang pun nak merasa kat luar akuarium..Diorang pun ada perasaan jugak kan..Tapi alert la jugak jangan sampai hilang..
  • Bagi makan dua kali sehari..Macam aku bagi Tortise makan pallet yang aku beli tu..Oleh kerana diorang ni kecil lagi kan, aku patah-patahkan pallet tu n taburkan kat dalam akuarium tu..Actually kura-kura ni boleh je bertahan kalau korang tak bagi makan pun..Tapi janganla kejam sangat tak bagi makan..
  • Lepas tu pasal air pulak aku pakai air mineral..Yela nak beli anti-chlorine macam malas pulak kan..So guna air mineral je la..Kalau korang nak guna air paip tu pakai la anti-chlorine..Ala sama la macam kalau korang bela ikan..Macam tu jugak la jaga kura-kura..Air paip kan tinggi klorin dia..
  • Belaian..Korang jangan ingat manusia je yang nak belaian..Haiwan pun sama tau..Actually kalau korang belai-belai kura-kura ni korang boleh buat ia jinak dan kura-kura tu akan kenal tuan dia..
  • Lepas tu yang ni aku google..Elakkan dari pegang mulut dia..Memang dia nampak kecil tapi gigi dia tajam walaupun kita nampak dia macam tak da gigi kan..So, beware..
Actually tak susah pun bela anak kura-kura ni..Asalkan korang tau macam mana cara penjagaan yang betul tak ada yang susah :) .. Kenapa aku nak bela kura-kura? Sebab bagi aku kura-kura ni comel..Nak bela kucing, ibu dengan abah tak suka aku bela..Nak bela hamster takut pulak karang tak pasal terlepas ke mana-mana..Nak bela ikan, ikan laga dah banyak sangat kat rumah dan tak minat..heee


Ini lah kura-kura aku..Nak dekat sebulan lebih aku jaga..

Akuarium..Batu-batu tu adalah batu sungai..Family aku suka kutip batu-batu sungai kalau g mandi sungai..

Akuarium baru lepas dibasuh..

Comel kan :).. Yang nampak macam pasir tu, pallet..Aku hancurkan dan tabur-taburkan dekat batu-batu tu..

Ini pallet yang aku bagi Tortise makan..

Gambar ni aku google..Satu hari nanti aku teringin nak ada akuarium macam ni..Maybe..Tu pun kalau mampu nak beli..

Ni pun nampak cantik..Gaya swimming pool gitu..haha..Heaven kura-kura aku kalau dapat macam ni kan..haha :P


Kalau anda suka dengan post ini silalah LIKE dan KOMEN. Syukran :)

49 comments:

  1. Tengah bersedih sb one of tortoise dh mati. Myb sy xtau yg kura2 ni ske b'jemur :(

    ReplyDelete
  2. saya pun tengah bersedih. kura2 saya pun dah mati :( . berjemur semua saya dah buat. makan pun dia tak nak.

    ReplyDelete
  3. Anak kura-kura RES memang paling banyak di pasar. 80% biasanya mati karena penjagaan penjual di pasar. Saya ada tips yang mungkin bisa menambah ilmu untuk penjagaan Trachemys scripta elegans

    ReplyDelete
  4. kura2 saya bawah kaki die jadi bintik2 kecik cam jerawat. atas kepala dia pun ada...bintik2 macam jerawat kenape ye??

    ReplyDelete
  5. Kura2 saye tak nak makan. lame dah dye tak makan..
    huhuuu.. baby lagi. baru 3 bulan..
    camaner ek ? risau tuan dye ni..
    sekor mati da.. mata sekor yang mati tu dari beli lagi sebelah tak ley bukak. huhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tanya orang kat kedai tu kenapa dia tak nak makan. saya pun tak expert sangat. anak kura-kura saya dah mati

      Delete
    2. kura2 saya dah setahun tp x mati2. cmno ea? hahaha. kt manjung bnyak kedai ad jual kura2 nih. kedai akuarium depan billion lama ada, kedai akuarium area rapid pon ada

      Delete
  6. kura2 sy baru je mati.. mse tuhhh saya tgh sem break... xtahu knp tiba2 mati... mungkin sbb sy xelert kot gn kura2 sy tuhhh...
    sedih sgt mse dpt taw kura2 sy tuh dh mati....
    tp insyaallah... cuti sem ni mak dh janji nk bli kura2 lg... n kli ni sy akan jga btl2...

    ReplyDelete
  7. kura kura saya tak nak makan,so? how?

    ReplyDelete
  8. sy bru bli kura2 tp sy xtau time bla dy mkn huhuhu ..

    ReplyDelete
  9. Salam..nak tanya..kedai jual kura2 kat kangar kat mana yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Saya tak ingat nama kedai tu. Tapi ada dekat belah Kangar. Kalau tak silap masa nak keluar dari Kangar tu ada kedai haiwan.

      Delete
  10. anak sy baru je beli dua ekor kura-kura kecil,,jamil-jamilah nama nya, hari-2 anak saya bawa dalam aquarium kecil tu buat macam bakul buah pula.. yg saya mushkil saya x dapat nak kenal masa bila dia lapar dan x penah nampak dia makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak berapa pasti bila masa dia makan sebab saya pun tak pernah nampak dia makan. tak silap saya kura-kura ni tak la jenis makan sangat.

      Delete
  11. air dia kena banyak macam ikan ke atau tidak melepasi tinggi kura2 itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan bubuh banyak sangat. sikit sudah. nanti mati kura-kura tu. kadang-kadang ikut kura-kura jugak. ada yg duduk dekat darat lama and ada yang duduk dalam air lama. tanya orang yang kat kedai tu dulu sebelum beli.

      Delete
  12. saya pun bela kura2 gak. nama totty n motty. tapi dia xnak makan. nk wat cemana ni??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba bagi makan udang kering, ikan kecil ke or sayur~

      Delete
    2. Bagi lah makan udang kering or ikan kecil or sayur..

      Delete
  13. dia akan makan bila dia lapar. hihi. cuba bagi sayur ke apa ke kalau dia tak nak makan pallete tu. saya dah tak bela kura-kura dah sekarang. bela hamster pulak. heee

    ReplyDelete
  14. kura2 ni masa dia kecik memang x kuat mkn.. tp klu baru2 bagi dia palet 2 dia akan amik masa nk mkn bnda 2.. tp kura2 betina memang kuat mkn dp jantan.. klu korang npak yg kuat sangat mkn 2... 2 kura2 batina.. yg jantan kurang sikit.. tp klu nk tau mna jantan n betina tgok kat tapak dia.. klu napak ada kesan bulat yg 2 betina klu sebaliknya jantan

    ReplyDelete
  15. Aslm kak.. kalau anak kura kura tu saya jmpa di paya??? Mncne? Ap yang dye mkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam. Kalau jumpa bela la. Hihi. Bagi je makan palet. Or sayur ke.

      Delete
  16. salam ..sye bru bli kure2..ermm..nak tnye kalau ltak kure2 tu dlm akuarium kcik x pe k?

    ReplyDelete
  17. Sy nak tambah sket..seeloknya sapa nk bela atau tgh bela Red Ear Slider ni..beli internal filter..sy beli kat kdi akuarium RM 16 je ( budget hehe )..baru air lmbt kotor x perlu tukar selalu..tanya tokey utk kura2 punye filter.Benda ni klu kura2 kecik mmg wajib sebab dia x tahan air kotor..klu ada budget lebih baru letak lampu atas akuarium.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh terima kasih atas penambahan :)
      saya pun dah tak bela kura-kura

      Delete
  18. Salamsahaja
    Saya bela kura-kura yang datang ke rumah. Kura-kura jenis Malayan Box Turtle. Hanya Allah sahaja yang maha tau macam mana kura-kura tu datang.
    Mula-mula cuba bagi makan sayur, dia tak mahu makan.
    Kemudian saya bagi pisang dia makan.
    Sejak tahun lepas saya bagi dia ikan selar, atau ikan sardine atau ikan kembung. Biasanya sekali makan dia makan habis seekor ikan. Kemudian dia tak mahu makan beberapa hari. Dia akan makan semula selepas dua atau tiga hari.
    Kura-kura tu berkeliaran di sekitar luar rumah yang saya biarkan berumput dan teduh dengan pokok pandan, pokok delima, pokok kemboja. Saya ada tengok kura-kura tu tangkap siput babi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru tau dia makan ikan jugak and siput babi. amazing betol. hihi

      Delete
  19. Kura kura saya tak rasa nak makan pun.
    Bila bagi dia makan mesti dia tutup mulut je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahya. sama la kura-kura saya yang dulu tu. dia ikut mood nak makan xD

      Delete
  20. Maaf saya tak intar bhasa malaysia .. Haha maklum aja saya dari indonesia.. Kalau saya kasih benda lain buat makan, macam apa ? Kalo sayur boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayur boleh aja. sila tanya juga sama itu kedai. dia akan guide kamu

      Delete
  21. Kura kura saya dah setahun. Harini dye hilang maacam mana nak cari.. Sedeynyeee

    ReplyDelete
  22. Kura2 saya yg sekor tuh tak buka mata, asyik tidur je. Knape ye? Risau sgt. Rase nak nangis.😭😭😭

    ReplyDelete
  23. Kura2 saya yg sekor tuh tak buka mata, asyik tidur je. Knape ye? Risau sgt. Rase nak nangis.😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin yang kura-kura awak tu jenis suka tidur. Cuba lepaskan dia berjalan ke tengok dia bukak mata tak

      Delete
  24. saya ada 3 ekor.. skrg nk tmbah ag.. ada spew2 nk letgo x...pm...hehehe

    ReplyDelete
  25. Kura2 aku mati pagi tadi..�� Tinggal sekor je lagi. Xtau nk bela ke nk lepas

    ReplyDelete
  26. Kura kura saya tak nak makan langsung bagi udang kering taknak bagi yang stick tu taknak
    Macam mana?

    ReplyDelete

Ada apa komen boleh tinggalkan di sini :)